МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИНАКАЗЗареєстровано в Міністерстві юстиції України 31 жовтня 2023 р. за N 1893/40949 Про затвердження Порядку складання та подання заявки на реєстрацію традиційної гарантованої особливості, Правил розгляду заявки на реєстрацію традиційної гарантованої особливості, Вимог до заперечення щодо реєстрації традиційної гарантованої особливості, порядок його подання та розгляду та форми заяви про реєстрацію традиційної гарантованої особливостіІз змінами і доповненнями, внесеними наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 2 листопада 2023 року N 1897 Відповідно до частини третьої статті 24, частини першої статті 25, частин першої, восьмої статті 27 Закону України "Про особливості правової охорони географічних зазначень для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, захист прав та застосування схем якості, включаючи традиційні гарантовані особливості для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів", пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року N 124, НАКАЗУЮ: 1. Затвердити такі, що додаються: Порядок складання та подання заявки на реєстрацію традиційної гарантованої особливості; Правила розгляду заявки на реєстрацію традиційної гарантованої особливості; Вимоги до заперечення щодо реєстрації традиційної гарантованої особливості, порядок його подання та розгляду; форму заяви про реєстрацію традиційної гарантованої особливості. 2. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів забезпечити подання цього наказу в установленому порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України. 3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування. 4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра згідно з розподілом обов'язків. Міністр | Микола СОЛЬСЬКИЙ | ПОГОДЖЕНО: | | Заступник Міністра цифрової трансформації України | Олександр БОРНЯКОВ | Перший віце-прем'єр-міністр України - Міністр економіки України | Юлія СВИРИДЕНКО | Т. в. о. Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів | Ольга ШЕВЧЕНКО |
ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України 06 вересня 2023 року N 1632 Порядок складання та подання заявки на реєстрацію традиційної гарантованої особливості
I. Загальні положення1. Цей Порядок визначає механізм та процедуру складання та подання заявки на реєстрацію традиційної гарантованої особливості (далі - заявка). 2. У цьому Порядку терміни вживаються у значеннях, наведених у Законах України "Про особливості правової охорони географічних зазначень для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, захист прав та застосування схем якості, включаючи традиційні гарантовані особливості для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів" (далі - Закон), "Про електронні документи та електронний документообіг", "Про електронні довірчі послуги".
II. Загальні вимоги до заявки та її заповнення
1. Заявка складається українською мовою за формою, наведеною у додатку 1 до цього Порядку, та має містити:
заяву про реєстрацію традиційної гарантованої особливості (далі - заява);
специфікацію товару, щодо якого заявляється традиційна гарантована особливість (далі - специфікація товару), передбачену статтею 26 Закону, з додатками до неї, у двох примірниках.
2. Форми заяви та специфікації товару розміщуються на офіційному вебсайті Мінагрополітики.
3. Заява стосується лише одного найменування, яке заявляється на реєстрацію.
4. Кожен документ заявки починається з окремого аркушу. Друга та наступні сторінки нумеруються послідовно арабськими цифрами наскрізною нумерацією.
5. Документи заявки подаються у формі, придатній для їх копіювання.
6. У документах заявки не допускаються будь-які виправлення.
7. Заява та специфікація товару оформлюються друкарським способом на папері формату А4 шрифтом Times New Roman чорного кольору розміру 12 друкарських пунктів, інтервал шрифту звичайний, міжрядковий інтервал одинарний. Додатки до специфікації оформлюються у спосіб, що дозволяє сприймати їх зміст.
8. Заява та специфікація товару підписуються заявником або його представником (якщо заявка подається представником).
У разі якщо заявка подається представником, до неї додається довіреність, видана заявником на ім'я представника та оформлена з дотриманням вимог законодавства, а також засвідчений у встановленому законодавством порядку її переклад на українську мову, якщо вона складена іншою мовою. Довіреність, посвідчена або видана уповноваженим органом іноземної держави, визнається дійсною в Україні в разі її легалізації, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України. III. Специфікація товару
1. Специфікація товару складається з дотриманням вимог цього розділу за формою, наведеною у додатку 2 до цього Порядку. У клітинках " " у формі специфікації товару проставляється всередині позначка "х", якщо відповідна їм інформація є доречною.
2. У рядку "Найменування, що заявляється на реєстрацію як традиційна гарантована особливість" зазначається найменування за формою та мовою, що використовується під час її застосування, або мовою, що історично використовувалася для маркування сільськогосподарського товару або харчового продукту на відповідній географічній території, із наведенням транслітерації найменування латиницею.
3. У рядку "Сільськогосподарський товар або харчовий продукт, щодо якого заявлено традиційну гарантовану особливість" зазначається тип сільськогосподарського товару або харчового продукту (вид товару та/або конкретний товар (товари), для якого використовується традиційна гарантована особливість, та категорія сільськогосподарської продукції для споживання людиною, сільськогосподарських товарів та харчових продуктів, до якої належить товар.
Тип сільськогосподарського товару або харчового продукту зазначається відповідно до статті 2 Закону. При цьому вказуються лише сільськогосподарські товари або харчові продукти, що фактично виробляються із застосуванням заявленого на реєстрацію як традиційна гарантована особливість найменування.
Категорія сільськогосподарської продукції для споживання людиною, сільськогосподарських товарів та харчових продуктів, до якої належить товар, зазначається відповідно до додатка 3 до цього Порядку.
4. У рядку "Підстава для реєстрації" зазначається одна або декілька підстав для реєстрації згідно з частиною першою статті 20 Закону.
Підстава для реєстрації "найменування, що його традиційно використовують для позначення певного традиційного продукту" зазначається, якщо заявлене найменування не має прямого зв'язку із способом виробництва, переробки, складом, сировиною чи інгредієнтами відповідного сільськогосподарського товару або харчового продукту, однак використовується для нього не менше 30 років поспіль.
Підстава для реєстрації "найменування вказує на традиційний чи специфічний характер сільськогосподарського товару або харчового продукту" зазначається у всіх інших випадках, коли заявлене найменування викликає у споживача асоціації із традиційним або специфічним характером певного сільськогосподарського товару або харчового продукту.
Підстава для реєстрації "найменування описує конкретний сільськогосподарський товар або харчовий продукт, який є результатом способу виробництва чи переробки або має склад, що відповідає традиційній практиці виробництва такого продукту" зазначається, якщо у заявленому найменуванні наявна вказівка на спосіб виробництва чи переробки або склад такого сільськогосподарського товару або харчового продукту, що використовуються традиційно.
Підстава для реєстрації "найменування описує сільськогосподарський товар або харчовий продукт, вироблений із сировини чи інгредієнтів, що використовуються традиційно" зазначається, якщо у складі найменування наявна вказівка на сировину чи інгредієнти, що використовуються традиційно для виготовлення відповідного сільськогосподарського товару або харчового продукту.
(абзац п'ятий пункту 4 розділу III із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 02.11.2023 р. N 1897)
5. У рядку "Опис сільськогосподарського товару або харчового продукту, у тому числі його основних фізичних, хімічних, мікробіологічних або органолептичних характеристик, що вказують на специфічний характер відповідного традиційного продукту" наводяться відомості, що дають змогу охарактеризувати сільськогосподарський товар або харчовий продукт і визначити його особливі характеристики, які відрізняють його від аналогічних сільськогосподарських товарів або харчових продуктів тієї ж категорії, товарної групи, позиції або підпозиції. Наводяться відомості щодо властивостей, певних якостей, або інших характеристик сільськогосподарського товару або харчового продукту, у тому числі, за необхідності, відомості про сировину, а також основні характеристики, які відрізняють цей сільськогосподарський товар або харчовий продукт від аналогічних.
До характеристик, зокрема, належать:
фізичні (форма, маса, консистенція, вологість, щільність, колір, стан (свіжий, заморожений, консервований, подрібнений, рублений) тощо);
хімічні (склад основних компонентів, кислотність, вміст цукру, спирту, води тощо);
біологічні (сорт, вид, рід);
мікробіологічні (вміст бактерій, грибів, дріжджів);
органолептичні (зовнішній вигляд, колір, текстура, смак, аромат).
Опис сільськогосподарського товару або харчового продукту здійснюється з використанням визначень і стандартів, які застосовуються для відповідного виду сільськогосподарського товару або харчового продукту.
Опис має зосереджуватися на специфічній характеристиці сільськогосподарського товару або харчового продукту, щодо якого заявляється на реєстрацію традиційна гарантована особливість, з використанням одиниць виміру та загальноприйнятих або технічних понять порівняно з аналогічними сільськогосподарськими товарами або харчовими продуктами, виключаючи при цьому технічні характеристики, притаманні всім сільськогосподарським товарам або харчовим продуктам даного виду, а також обов'язкові нормативні вимоги, що застосовуються до всіх сільськогосподарських товарів або харчових продуктів даного виду.
6. У рядку "Опис способу виробництва сільськогосподарського товару або харчового продукту, щодо якого заявлено традиційну гарантовану особливість, якого виробники повинні дотримуватися, у тому числі виду та характеристик сировини чи інгредієнтів" наводиться опис усіх етапів процесу створення сільськогосподарського товару або харчового продукту в обсязі, достатньому для відтворення будь-яким виробником. Наводяться допустимі варіанти технологій, вимоги до якості кінцевого продукту та особливості пакування.
Для харчових продуктів тваринного походження в описі способу виробництва зазначаються (якщо вони застосовувались) вимоги щодо виду, породи тварин, техніки вирощування (годування, випасання) тощо.
Для харчових продуктів рослинництва зазначаються, за можливості, відомості про вид, сорт, період висадки рослин та збору врожаю, стійкість, продуктивність продукції з одного гектара, особливості транспортування тощо.
Для перероблених харчових продуктів опис повинен містити відомості про сировину, інгредієнти, що використовуються під час виробництва, технологію переробки, процеси виробництва тощо.
Також у специфікації товару наводяться особливі правила нарізання, подрібнення, пакування та маркування сільськогосподарського товару або харчового продукту, із обґрунтуванням будь-яких обмежень.
Суто технічні характеристики, притаманні усім харчовим продуктам аналогічного виду або зумовлені обов'язковими вимогами законодавства, у цьому рядку не зазначаються. Історичні способи виробництва наводяться лише у випадку, якщо вони фактично застосовуються.
7. У рядку "Опис ключових елементів, які визначають традиційний характер сільськогосподарського товару або харчового продукту" зазначаються:
основні незмінні характеристики сільськогосподарського товару або харчового продукту, з урахуванням викладених у попередніх рядках відомостей;
тривалість використання заявленого найменування для сільськогосподарського товару або харчового продукту із зазначенням року/років початку використання заявленого найменування або року/років, за яких заявлене найменування набуло відомості, а також обґрунтування того, що заявлене найменування використовується у виробництві та/або відповідає специфікаціям товару, що існували протягом не менше 30 років до набрання чинності Законом;
(абзац третій пункту 7 розділу III із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 02.11.2023 р. N 1897)
особливі положення щодо специфічних способів виробництва сільськогосподарського товару або харчового продукту, специфічних характеристик його сировини або інгредієнтів, які безпосередньо впливають на набуття сільськогосподарським товаром або харчовим продуктом його характеристик. Окремо виділяються відмінності зазначених способів виробництва чи сировини порівняно зі звичайною технологією;
відомості щодо репутації сільськогосподарського товару або харчового продукту. Такими відомостями можуть бути публікації в друкованих медіа, нагороди, витяги із професійної літератури, включаючи історичну, кулінарну, дослідження фольклору.
8. У рядку "Обґрунтування наявності підстав для реєстрації" зазначаються посилання на історичні джерела, відомості органів державної влади та органів місцевого самоврядування, професійних об'єднань, об'єднаних територіальних громад тощо, які підтверджують наявність кожної із наведених у рядку 3 специфікації товару відповідно до додатка 2 до цього Порядку підстав для реєстрації традиційної гарантованої особливості.
9. У рядку "Додатки до специфікації товару" перелічуються додані до специфікації товару документи - документальні підтвердження викладених у специфікації товару відомостей про наявність підстав для реєстрації традиційної гарантованої особливості, опис сільськогосподарського товару або харчового продукту та спосіб його виробництва із зазначенням реквізитів кожного документа, що дозволяє його однозначно ідентифікувати, кількості примірників та аркушів.
10. Невід'ємними додатками до специфікації товару є також документи, які підтверджують право заявника на складання специфікації товару (в якості таких документів можуть бути надані, зокрема, установчі документи або документи, що підтверджують право на здійснення відповідного виду діяльності заявника та/або осіб, які входять до складу учасників об'єднання, яке виробляє сільськогосподарський товар або харчовий продукт і є заявником), відомості органів державної влади та органів місцевого самоврядування, професійних об'єднань, об'єднаних територіальних громад, звернення суб'єктів господарювання відповідної галузі харчової промисловості або сільського господарства тощо.
Документи, що підтверджують наведені у специфікації товару відомості, подаються в оригіналі або в засвідчених в установленому законодавством порядку копіях і не підлягають поверненню заявнику.
Заявник може підтвердити відповідність копії документів оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення. Якщо копії документів засвідчені представником, про право на таке засвідчення має бути окремо зазначено в довіреності.
11. Специфікація товару не повинна містити умов, які дозволяють одному виробнику монополізувати виробництво сільськогосподарського товару або харчового продукту.
IV. Подання заявки та реєстрація документів заявки
1. Заявка подається до Мінагрополітики в одному примірнику за місцезнаходженням Мінагрополітики, зазначеним на його офіційному вебсайті.
Заявка подається у паперовій або електронній формі. Спосіб подання заявки обирає заявник.
2. Заявка подається заявником, який має право на реєстрацію традиційної гарантованої особливості відповідно до статті 23 Закону, або його представником.
3. Заявка, заявником у якій зазначена іноземна особа або особа, що має місце постійного проживання чи постійне місцезнаходження поза межами України, може подаватися заявником самостійно або через компетентний орган держави місця проживання або місцезнаходження заявника, за умови зазначення в заявці адреси для листування на території України.
4. Заявка, у якій зазначено два заявники і більше, може подаватися через їх спільного представника, яким може бути один із заявників, уповноважений усіма іншими заявниками.
5. Одержані Мінагрополітики заявка та документи до неї реєструються та передаються секретарю експертної комісії, який формує з них справу.
У разі встановлення секретарем експертної комісії невідповідності документів заявки вимогам статті 24 Закону та цього Порядку, заявка залишається без руху, про що заявнику протягом п'яти робочих днів з дня одержання заявки повідомляється за допомогою засобів поштового зв'язку або електронних комунікаційних мереж.
6. Подання заявки в електронній формі (далі - електронна заявка) здійснюється відповідно до законодавства у сфері електронних документів та електронного документообігу. Кожен документ електронної заявки засвідчується електронним підписом, що базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа заявника або його представника.
Електронна заявка з обов'язковими реквізитами, у тому числі з електронним підписом, що базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа заявника або його представника, оформлена та подана відповідно до цього Порядку, є оригіналом заявки та має юридичну силу.
Із зареєстрованих документів електронної заявки формується електронна справа. Заступник директора департаменту - начальник управління з питань продовольчої безпеки та підакцизної продукції Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів | Людмила ХОМІЧАК |
Додаток 1 до Порядку складання та подання заявки на реєстрацію традиційної гарантованої особливості (пункт 1 розділу II) Заявка на реєстрацію традиційної гарантованої особливості1. Вхідні реквізити заявки: | | Номер заявки, визначений заявником: | Номер заявки, визначений Мінагрополітики: | Дата подання: ____________ (заповнюється Мінагрополітики) | Дата одержання: ____________ (заповнюється Мінагрополітики) |
2. Заявник/заявники: Повне найменування / прізвище, власне ім'я, по батькові (за наявності) Місцезнаходження / задеклароване/зареєстроване місце проживання (перебування) _____________________________________________________________________________________ Додатки: 1) заява про реєстрацію традиційної гарантованої особливості на ___ арк.; 2) специфікація товару, щодо якого заявляється традиційна гарантована особливість, разом із додатками до неї на ___ арк. |
Додаток 2 до Порядку складання та подання заявки на реєстрацію традиційної гарантованої особливості (пункт 1 розділу III) Специфікація товару, щодо якого заявляється традиційна гарантована особливість1. | Найменування, що заявляється на реєстрацію як традиційна гарантована особливість | 2. | Сільськогосподарський товар або харчовий продукт, щодо якого заявлено традиційну гарантовану особливість: тип товару категорія сільськогосподарської продукції для споживання людиною, сільськогосподарських товарів та харчових продуктів, до якої належить товар | 3. | Підстава для реєстрації: найменування, що його традиційно використовують для позначення певного традиційного продукту найменування вказує на традиційний чи специфічний характер сільськогосподарського товару або харчового продукту найменування описує конкретний сільськогосподарський товар або харчовий продукт, який є результатом способу виробництва чи переробки або має склад, що відповідає традиційній практиці виробництва такого продукту найменування описує сільськогосподарський товар або харчовий продукт, вироблений із сировини чи інгредієнтів, що використовуються традиційно | 4. | Опис сільськогосподарського товару або харчового продукту, у тому числі його основних фізичних, хімічних, мікробіологічних або органолептичних характеристик, що вказують на специфічний характер відповідного традиційного продукту | 5. | Опис способу виробництва сільськогосподарського товару або харчового продукту, щодо якого заявлено традиційну гарантовану особливість, якого виробники повинні дотримуватися, у тому числі виду та характеристик сировини чи інгредієнтів | 6. | Опис ключових елементів, які визначають традиційний характер сільськогосподарського товару або харчового продукту | 7. | Обґрунтування наявності підстав для реєстрації | 8. | Додатки до специфікації товару |
Підпис(и) заявника(ів) ___________________ ___________________ | власне ім'я ПРІЗВИЩЕ / (власні імена ПРІЗВИЩА) _______________________ _______________________ | Дата(и) підпису(ів) ___________________ ___________________ | М. П. (за наявності) | | |
Додаток 3 до Порядку складання та подання заявки на реєстрацію традиційної гарантованої особливості (пункт 3 розділу III) Категорії сільськогосподарської продукції для споживання людиною, сільськогосподарських товарів та харчових продуктівКатегорія 1. | Свіже м'ясо і субпродукти. | Категорія 2. | Харчові продукти з м'яса (готові, солені, копчені тощо). | Категорія 3. | Сири всіх видів і кисломолочний сир. | Категорія 4. | Інші продукти тваринного походження (яйця, мед, молочні продукти (крім масла) тощо). | Категорія 5. | Олії та жири (вершкове масло, маргарин, олія тощо). | Категорія 6. | Фрукти, овочі і зернові культури, свіжі або перероблені. | Категорія 7. | Риба і ракоподібні, молюски та інші водяні безхребетні та одержані з них продукти. | Категорія 8. | Інші продукти, наведені в статті 2 Закону, окремо не зазначені (спеції тощо). | Категорія 9. | Готові страви. | Категорія 10. | Пиво. | Категорія 11. | Шоколад та інші продукти на основі шоколаду. | Категорія 12. | Хліб, готові продукти із зерна, зернових культур, борошна, зокрема, торти, тістечка, печиво, борошняні кондитерські вироби. | Категорія 13. | Напої на основі рослинних екстрактів. | Категорія 14. | Макаронні вироби. | Категорія 15. | Сіль. |
____________ ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України 06 вересня 2023 року N 1632 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 31 жовтня 2023 р. за N 1894/40950 Правила розгляду заявки на реєстрацію традиційної гарантованої особливостіІз змінами і доповненнями, внесеними наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 2 листопада 2023 року N 1897 I. Загальні положення1. Ці Правила визначають механізм та порядок розгляду заявки на реєстрацію традиційної гарантованої особливості (далі - заявка) та документів до неї. 2. У цих Правилах терміни вживаються у значеннях, наведених у Законах України "Про особливості правової охорони географічних зазначень для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, захист прав та застосування схем якості, включаючи традиційні гарантовані особливості для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів" (далі - Закон), "Про електронні документи та електронний документообіг", "Про електронні довірчі послуги". II. Розгляд заявки1. Заявка подається до Мінагрополітики заявником, який має право на подання заявки відповідно до статті 23 Закону. 2. Експертна комісія здійснює дослідження матеріалів заявки протягом двох місяців з дня встановлення подання заявки щодо: 1) відповідності поданих документів вимогам, встановленим статтею 24 Закону; 2) відповідності сільськогосподарського товару або харчового продукту, щодо якого складено специфікацію товару для реєстрації традиційної гарантованої особливості (далі - специфікація товару), вимогам до сільськогосподарської продукції або харчових продуктів, на які поширюється дія Закону; 3) відповідності заявленого найменування вимогам, передбаченим статтею 20 Закону. 3. Дослідження, за необхідності, проводиться із виїздом на місце розташування потужностей, на яких здійснюється виробництво відповідного сільськогосподарського товару або харчового продукту. Заявник зобов'язаний забезпечити можливість і доступ експертної комісії для проведення такого дослідження. У разі незабезпечення можливості і доступу для проведення дослідження та недостатності викладених у специфікації товару відомостей для прийняття обґрунтованого рішення експертна комісія складає висновок про невідповідність поданої заявки критеріям визнання. 4. У разі відсутності будь-яких матеріалів заявки, передбачених статтями 26 та 27 Закону, заявнику за допомогою засобів поштового зв'язку або електронних комунікаційних мереж надсилається повідомлення про це протягом одного робочого дня після одержання заявки. Якщо витребувані матеріали будуть подані заявником протягом десяти календарних днів з дати одержання ним повідомлення Мінагрополітики, дата подання заявки відповідатиме даті одержання Мінагрополітики останнього із витребуваних матеріалів. В іншому разі заявка вважається неподаною, про що заявнику за допомогою засобів поштового зв'язку або електронних комунікаційних мереж надсилається повідомлення. 5. Дослідження специфікації товару з метою її погодження та перевірки заявленого найменування на відповідність критеріям визнання традиційною гарантованою особливістю здійснює експертна комісія в частині: 1) відповідності поданих документів вимогам, встановленим статтею 24 Закону; 2) відповідності заявника ознакам об'єднання осіб, які виробляють сільськогосподарський товар або харчовий продукт, найменування якого заявляється як традиційна гарантована особливість, або, як виняток, одна фізична або юридична особа, за умови, що така особа є єдиним виробником, який бажає подати заявку на реєстрацію традиційної гарантованої особливості; 3) визначення належності товару, щодо якого складено специфікацію товару, до сільськогосподарської продукції або харчових продуктів, на які поширюється дія Закону; 4) наявності особливих якостей та інших властивостей сільськогосподарського товару або харчового продукту, щодо якого складено специфікацію товару, повноти, достатності та точності їх визначення, можливості відтворення будь-якою особою способів, методів та прийомів, викладених у специфікації товару, з метою виробництва сільськогосподарського товару або харчового продукту, що відповідає специфікації товару; 5) встановлення, що заявлене найменування традиційно використовують для позначення певного традиційного продукту або воно вказує на традиційний чи специфічний характер сільськогосподарського товару або харчового продукту або описує конкретний сільськогосподарський товар або харчовий продукт, який є результатом способу виробництва чи переробки, або має склад, що відповідає традиційній практиці виробництва такого продукту, або описує сільськогосподарський товар або харчовий продукт, вироблений із сировини чи інгредієнтів, що використовуються традиційно. 6. Експертна комісія використовує відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, відомості інших відкритих реєстрів, переліків тощо. 7. З метою визначення належності товару, щодо якого складено специфікацію товару, до сільськогосподарської продукції або харчових продуктів, на які поширюється сфера дії Закону, експертна комісія проводить порівняння опису заявленого типу товару відповідно до статті 2 Закону, а в разі необхідності - з національними стандартами, технічними умовами та іншими нормативними документами. 8. Експертна комісія, за необхідності, розглядає матеріали специфікації товару на відповідність національним стандартам, технічним умовам та іншим нормативним документам, одержує на підставі письмового запиту висновки спеціалістів у відповідній галузі промисловості або сільського господарства, якими можуть бути представники наукових установ, підприємств та організацій. 9. Дослідження специфікації товару Мінагрополітики здійснюється не більше двох місяців від встановленої дати подання заявки. 10. Якщо для встановлення відповідності заявленого найменування умовам, передбаченим статтею 20 Закону, необхідні додаткові матеріали та пояснення, експертна комісія має право надіслати заявнику запит щодо їх надання у визначений строк - не менше одного місяця та не більше двох місяців, а строк проведення дослідження специфікації товару продовжується на відповідний строк. Надсилання документів в електронній формі здійснюється відповідно до законодавства у сфері електронних документів та електронного документообігу. 11. Дослідження специфікації товару завершується складанням протоколу експертної комісії про погодження специфікації товару або відмову в її погодженні. 12. Протокол про погодження специфікації товару має містити: відомості про заявника, номер та дату подання заявки, найменування, що заявляється як традиційна гарантована особливість, тип товару, якого стосується специфікація товару, категорії сільськогосподарської продукції для споживання людиною, сільськогосподарських товарів та харчових продуктів відповідно до додатка до цих Правил. 13. На підставі протоколу експертної комісії про погодження специфікації товару Мінагрополітики оформлює лист-погодження специфікації товару, невід'ємним додатком до якого є примірник специфікації товару, на якому проставляється гриф погодження із зазначенням дати та номера листа-погодження. 14. Підставами для відмови у погодженні специфікації товару є: товар не належить до сільськогосподарської продукції або харчових продуктів, на які поширюється сфера дії Закону; відсутність можливості відтворення будь-якою особою виключно в межах способів, методів та прийомів, викладених у специфікації товару, з метою виробництва сільськогосподарського товару або харчових продуктів, що відповідає специфікації товару; відсутність або неповнота відповіді заявника на запит експертної комісії щодо надання додаткових матеріалів та пояснень протягом установленого строку; установлення недостовірності відомостей, викладених у специфікації товару та додатках до неї. 15. На підставі протоколу експертної комісії про відмову в погодженні специфікації товару Мінагрополітики письмово повідомляє заявника про відмову в погодженні специфікації товару з обов'язковим наведенням переліку недоліків специфікації товару, рекомендацій щодо їх усунення та зазначенням причин для відмови у погодженні специфікації товару, у спосіб, який обрав заявник у заяві про реєстрацію традиційної гарантованої особливості. III. Публікація відомостей про заявку із зазначенням відомостей про традиційну гарантовану особливість та прийняття Мінагрополітики рішення за заявкою1. Публікація на офіційному вебсайті Мінагрополітики відомостей про заявку здійснюється на підставі протоколу експертної комісії про погодження специфікації товару. 2. Публікація відомостей про заявку містить: відомості про номер і дату подання заявки; відомості про заявника (заявників); відомості про традиційну гарантовану особливість; відомості про тип товару; відомості про специфікацію товару; строк для подання заперечень проти реєстрації традиційної гарантованої особливості. 3. У разі відповідності заявки вимогам статті 24 Закону та розділу II цих Правил і наявності критеріїв для визнання найменування товару традиційною гарантованою особливістю, погодження специфікації товару в порядку, встановленому частиною шостою статті 27 Закону, та за відсутності заперечень або у разі визнання їх необґрунтованими, Мінагрополітики приймається рішення про реєстрацію традиційної гарантованої особливості, яке оформлюється наказом. Рішення (наказ) про реєстрацію традиційної гарантованої особливості містить такі дані: номер і дата подання заявки; найменування, що реєструється як традиційна гарантована особливість; тип товару; категорія товару відповідно до додатка до цих Правил; найменування / прізвище, власне ім'я, по батькові (за наявності) та місцезнаходження / задеклароване/зареєстроване місце проживання (перебування) заявника/заявників; посилання на погоджену специфікацію товару; дата і номер листа-погодження специфікації товару; дата прийняття рішення про реєстрацію традиційної гарантованої особливості. 4. Якщо заявлене найменування не відповідає критеріям для визнання традиційною гарантованою особливістю, установленим статтею 20 Закону, чи не дотримано вимог статті 23 Закону, Мінагрополітики приймається рішення про відмову в реєстрації традиційної гарантованої особливості, в якому зазначаються всі підстави, за наявності яких його прийнято, та їх обґрунтування з посиланнями на відповідні норми Закону. (абзац перший пункту 4 розділу III із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 02.11.2023 р. N 1897) Якщо рішення про відмову в реєстрації традиційної гарантованої особливості прийнято з урахуванням заперечення щодо реєстрації традиційної гарантованої особливості, у ньому відображаються результати його розгляду. Рішення Мінагрополітики про відмову в реєстрації традиційної гарантованої особливості оформлюється наказом. 5. Копія наказу про реєстрацію традиційної гарантованої особливості (з примірником погодженої специфікації товару та листом-погодженням до неї) або копія наказу про відмову в реєстрації традиційної гарантованої особливості надсилається заявнику реєстрованим поштовим відправленням. IV. Дії щодо заявки, які можуть вчинятися з ініціативи заявника в процесі розгляду заявки1. Заявник має право подати заяву про виправлення очевидних технічних помилок у матеріалах заявки та/або внесення до специфікації товару незначних змін. 2. Виправлення очевидних технічних помилок у матеріалах заявки та/або внесення незначних змін до специфікації товару здійснюється на підставі поданої до Мінагрополітики заяви. 3. Виправлення очевидних технічних помилок у матеріалах заявки та внесення до специфікації товару незначних змін враховуються, якщо відповідна заява одержана Мінагрополітики не пізніше дня складання протоколу експертної комісії про погодження специфікації товару або про відмову в її погодженні. 4. Заява про виправлення очевидних технічних помилок у матеріалах заявки та/або внесення до специфікації товару незначних змін складається у довільній формі. Заява підписується заявником чи його представником. За наявності кількох заявників заява може бути подана одним із заявників, уповноваженим усіма іншими заявниками. 5. Під час розгляду заяви про виправлення очевидних технічних помилок у матеріалах заявки та/або внесення до специфікації товару незначних змін Мінагрополітики може витребувати від заявника надання додаткових матеріалів у разі виникнення обґрунтованих сумнівів у достовірності будь-яких відомостей, що містяться в заяві. 6. У разі дотримання вимог цього розділу Мінагрополітики протягом десяти календарних днів з дати подання заяви здійснює виправлення технічних помилок у матеріалах заявки, та вносить зміни до специфікації товару, про що заявнику надсилається повідомлення за допомогою засобів поштового зв'язку або електронних комунікаційних мереж. V. Відкликання заявки1. Заявник має право відкликати заявку в будь-який час до дати реєстрації традиційної гарантованої особливості. 2. Відкликання заявки здійснюється на підставі поданої до Мінагрополітики заяви, яка складається в довільній формі. Якщо така заява подана представником, його право на відкликання заявки повинно бути зазначено в довіреності, виданій заявником. 3. Датою відкликання заявки вважається дата реєстрації Мінагрополітики заяви про відкликання. 4. Відкликана заявка передається до архіву Мінагрополітики. Заступник директора департаменту - начальник управління з питань продовольчої безпеки та підакцизної продукції Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів | Людмила ХОМІЧАК |
Додаток до Правил розгляду заявки на реєстрацію традиційної гарантованої особливості (пункт 12 розділу II) Категорії сільськогосподарської продукції для споживання людиною, сільськогосподарських товарів та харчових продуктів Категорія 1. | Свіже м'ясо і субпродукти. | Категорія 2. | Харчові продукти з м'яса (готові, солені, копчені тощо). | Категорія 3. | Сири всіх видів і кисломолочний сир. | Категорія 4. | Інші продукти тваринного походження (яйця, мед, молочні продукти (крім масла) тощо). | Категорія 5. | Олії та жири (вершкове масло, маргарин, олія тощо). | Категорія 6. | Фрукти, овочі і зернові культури, свіжі або перероблені. | Категорія 7. | Риба і ракоподібні, молюски та інші водяні безхребетні та одержані з них продукти. | Категорія 8. | Інші продукти, наведені в статті 2 Закону, окремо не зазначені (спеції тощо). | Категорія 9. | Готові страви. | Категорія 10. | Пиво. | Категорія 11. | Шоколад та інші продукти на основі шоколаду. | Категорія 12. | Хліб, готові продукти із зерна, зернових культур, борошна, зокрема, торти, тістечка, печиво, борошняні кондитерські вироби. | Категорія 13. | Напої на основі рослинних екстрактів. | Категорія 14. | Макаронні вироби. | Категорія 15. | Сіль. |
____________ ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України 06 вересня 2023 року N 1632 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 31 жовтня 2023 р. за N 1895/40951 Вимоги до заперечення щодо реєстрації традиційної гарантованої особливості, порядок його подання та розглядуІз змінами і доповненнями, внесеними наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 2 листопада 2023 року N 1897 1. Ці Вимоги визначають механізм та порядок оформлення заперечення щодо реєстрації традиційної гарантованої особливості, процедуру його подання та розгляду. 2. У цих Вимогах терміни вживаються в таких значеннях: заперечення щодо реєстрації традиційної гарантованої особливості (далі - заперечення) - документ у паперовій або електронній формі, що містить обґрунтовані підстави невідповідності заявленої традиційної гарантованої особливості критеріям надання правової охорони, встановленим Законом України "Про особливості правової охорони географічних зазначень для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів, захист прав та застосування схем якості, включаючи традиційні гарантовані особливості для сільськогосподарської продукції та харчових продуктів" (далі - Закон); зацікавлена особа - будь-який виробник сільськогосподарського товару або харчового продукту, щодо якого використовується найменування, заявлене як традиційна гарантована особливість, та/або суб'єкт права інтелектуальної власності на торговельну марку, та/або особа, що має право використовувати зареєстроване географічне зазначення, та/або орган державної влади. Інші терміни вживаються у значеннях, що наведені в Законі. 3. Заперечення складається українською мовою і подається разом з підтвердженням сплати збору за подання заперечення та доказами відправлення копії заперечення та додатків до нього заявнику. Додатки до заперечення повинні бути викладені державною мовою. Якщо ці додатки викладені іноземною мовою, разом з ними подається їх переклад українською мовою, засвідчений нотаріально. В іншому разі вони не беруться до уваги. (абзац другий пункту 3 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 02.11.2023 р. N 1897) 4. Заперечення повинно стосуватися однієї заявки і містити наступну інформацію щодо зацікавленої особи, яка подала заперечення (далі - подавець заперечення): (абзац перший пункту 4 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 02.11.2023 р. N 1897) для юридичної особи - повне найменування, місцезнаходження, ідентифікаційний код в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України; для фізичної особи - прізвище, власне ім'я, по батькові (за наявності), задеклароване/зареєстроване місце проживання (перебування), реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті); контактну інформацію (номер телефона, поштова адреса, адреса електронної пошти); (абзац четвертий пункту 4 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 02.11.2023 р. N 1897) номер та дату подання заявки на реєстрацію традиційної гарантованої особливості, якої стосується заперечення; дату опублікування відомостей про заявку на реєстрацію традиційної гарантованої особливості на офіційному вебсайті Мінагрополітики; вимоги подавця заперечення; зазначення законного інтересу подавця заперечення щодо його подання; обґрунтування підстав, за наявності яких подано заперечення (виклад обставин, якими подавець заперечення обґрунтовує свої вимоги, зазначення доказів, на підставі яких установлено невідповідність заявленого на реєстрацію як традиційна гарантована особливість найменування критеріям надання правової охорони, встановленим Законом, посилання на положення законодавства, на підставі яких установлено таку невідповідність, або доведено, що застосування такого найменування є правомірним, загальновідомим та економічно значущим для аналогічної сільськогосподарської продукції або харчових продуктів); (абзац дев'ятий пункту 4 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 02.11.2023 р. N 1897) перелік додатків до заперечення, які є його невід'ємною частиною; дату та підпис подавця заперечення або його представника. 5. Заперечення оформлюється друкарським способом на папері формату А4 шрифтом Times New Roman чорного кольору розміру 12 друкарських пунктів, інтервал шрифту звичайний, міжрядковий інтервал одинарний. Друга та наступні сторінки нумеруються послідовно арабськими цифрами наскрізною нумерацією. Заперечення підписується подавцем заперечення або його представником (якщо заперечення подається через представника). У запереченні не допускаються підчистки, дописки, закреслені слова або інші незастережні виправлення. Додатки до заперечення нумеруються наскрізною нумерацією. Додатки до заперечення, наведені в копіях, засвідчуються підписом подавця заперечення або його представника (якщо заперечення подається через представника). 6. Подавець заперечення має право подати до Мінагрополітики заперечення протягом трьох місяців з дати опублікування на офіційному вебсайті Мінагрополітики відомостей про заявку на реєстрацію традиційної гарантованої особливості. 7. За подання заперечення сплачується збір у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. 8. Заперечення може бути подано через представника подавця заперечення. У цьому разі до заперечення додається довіреність або інший документ, що засвідчує повноваження представника. Заперечення подається до Мінагрополітики особисто подавцем заперечення або його представником, або засобами поштового зв'язку, або шляхом направлення на офіційну електронну адресу Мінагрополітики. У разі подання заперечення в електронній формі його оформлення та подання здійснюється із дотриманням вимог Законів України "Про електронні документи та електронний документообіг", "Про електронні довірчі послуги". 9. У разі надходження заперечення до Мінагрополітики секретарем експертної комісії Мінагрополітики здійснюється його попередній розгляд, під час якого перевіряється: відповідність заперечення цим Вимогам; дотримання встановленого частиною сьомою статті 27 Закону строку подання заперечення; наявність документів, що підтверджують сплату збору за подання заперечення. 10. Якщо за результатами попереднього розгляду заперечення встановлено, що воно відповідає цим Вимогам та законодавству та сплачено збір за його подання, заперечення приймається до розгляду, про що подавцю заперечення протягом десяти календарних днів з дати надходження заперечення до Мінагрополітики надсилається повідомлення за допомогою засобів поштового зв'язку або електронних комунікаційних мереж. 11. У разі несплати збору за подання заперечення або відсутності документів, що підтверджують його сплату, заперечення вважається неподаним, про що подавцю заперечення протягом десяти календарних днів з дати надходження заперечення до Мінагрополітики надсилається повідомлення за допомогою засобів поштового зв'язку або електронних комунікаційних мереж. Після сплати збору в установленому законодавством порядку чи надання документів, що підтверджують сплату збору, подавець заперечення має право повторно звернутися в межах встановленого законодавством строку для подання заперечення. 12. У разі порушення встановленого законодавством строку подання заперечення вважається неподаним, про що подавцю заперечення надсилається повідомлення за допомогою засобів поштового зв'язку або електронних комунікаційних мереж. 13. Протягом двох місяців з дати одержання копії заперечення заявник має право інформувати Мінагрополітики про своє ставлення до заперечення шляхом надання обґрунтованої відповіді на заперечення. Заявник може спростувати заперечення і залишити заявку без змін, внести до заявки зміни або відкликати її. 14. Розгляд заперечення здійснюється експертною комісією протягом двох місяців після закінчення строку для подання заперечень. 15. Під час розгляду заперечення експертна комісія досліджує заперечення та матеріали, що додаються до нього, заявку на реєстрацію традиційної гарантованої особливості, яку подав заявник, і має право запитувати додаткові відомості, необхідні для встановлення невідповідності заявленого на реєстрацію як традиційна гарантована особливість найменування критеріям надання правової охорони, встановленим Законом, у заявника, подавця заперечення, органів державної влади та місцевого самоврядування, а також у будь-яких інших осіб (за їх згодою). 16. Заперечення задовольняється виключно у разі, якщо експертна комісія визнає обґрунтованими наведені в ньому підстави невідповідності заявленого на реєстрацію як традиційна гарантована особливість найменування критеріям надання правової охорони, встановленим статтею 20 Закону, або визнає доведеним факт, що застосування такого найменування є правомірним, загальновідомим та економічно значущим для аналогічної сільськогосподарської продукції або харчових продуктів. 17. Результати розгляду заперечення відображаються у протоколі експертної комісії про задоволення заперечення або про відмову в його задоволенні. На підставі протоколу експертної комісії про відмову у задоволенні заперечення або у разі відсутності заперечень Мінагрополітики приймає рішення про реєстрацію традиційної гарантованої особливості, яке оформлюється наказом, і вносить відомості про неї до Реєстру традиційних гарантованих особливостей, а на підставі протоколу експертної комісії про задоволення заперечення Мінагрополітики приймає рішення про відмову у реєстрації традиційної гарантованої особливості в установленому законодавством порядку, яке оформлюється наказом. Заступник директора департаменту - начальник управління з питань продовольчої безпеки та підакцизної продукції Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів | Людмила ХОМІЧАК |
ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України 06 вересня 2023 року N 1632 | Міністерство аграрної політики та продовольства України вул. Хрещатик, 24, м. Київ, 01001 |
Заява про реєстрацію традиційної гарантованої особливості1. Заявник/заявники: повне найменування юридичної особи / прізвище, власне ім'я, по батькові (за наявності) фізичної особи, код держави: _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ 2. Ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України / реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті) фізичної особи: _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ 3. Місцезнаходження / задеклароване/зареєстроване місце проживання (перебування): _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ 4. Контактна інформація: номер засобу зв'язку: _________________ адреса електронної пошти: ____________ адреса для листування: _________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ 5. Спосіб листування: поштовий зв'язок, електронна пошта. 6. Перелік документів, що додаються до заяви про реєстрацію традиційної гарантованої особливості: 1) Специфікація товару з додатками на ___ арк. в 2 прим. 2) Довіреність (за наявності) на ___ арк. в 1 прим. 3) Інше: ________________________________________________________ на ___ арк. в 1 прим. Подаючи цю Заяву та документи до неї, прошу/просимо зареєструвати традиційну гарантовану особливість: Заявлене як традиційна гарантована особливість найменування: _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ Сільськогосподарський товар або харчовий продукт, для якого заявляється традиційна гарантована особливість: _____________________________________________________________________________________ _____________________________________________________________________________________ Підпис заявника / підписи заявників: |
____________ / (дата підпису) | ____________ / (підпис) | __________________ (власне ім'я ПРІЗВИЩЕ) |
М. П. (за наявності) Заступник директора департаменту - начальник управління з питань продовольчої безпеки та підакцизної продукції Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів | Людмила ХОМІЧАК |
|