|  
Увага! 1 вересня 2021 року в 
Україні набули чинності 67 національниx стандартів.  
 
Серед них слід відзначити, необхідний для всіх підприємств, виданий 
українською мовою ДСТУ 4163:2020 "Державна 
уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої 
документації. Вимоги до оформлення документів".
 Стандарт набув чинності з 01.09.2021 р. згідно наказу ДП "УкрНДНЦ" № 144 від 
01.07.2020 (на заміну ДСТУ 4163-2003).
 Цей стандарт поширюється на організаційно-розпорядчі документи незалежно від 
носія інформації, зокрема на: організаційні (положення, 
статути, посадові інструкції, штатні розписи тощо); розпорядчі (постанови, 
рішення, накази, розпорядження); інформаційно-аналітичні (акти, довідки, доповіднi записки, пояснювальні записки, службові листи тощо) документи, 
створювані в результаті діяльності державних органів, органів місцевого 
самоврядування, установ, підприємств, організацій та інших юридичних осіб незалежно від їхнього функціонально-цільового призначення, 
рівня i масштабу діяльності та форми власності.
 Кількість сторінок документу = 29.
 
 Надзвичайно важливим для підприємств харчової галузі є виданий українською мовою
ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT) «СИСТЕМИ КЕРУВАННЯ БЕЗПЕЧНІСТЮ 
ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ. ВИМОГИ ДО БУДЬ-ЯКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ В ХАРЧОВОМУ ЛАНЦЮЗІ».
 Стандарт набув чинності з 01.09.2021 р. згідно наказу ДП "УкрНДНЦ" № 477 від 
21.12.2020 р. (на заміну ДСТУ ISO 22000:2007).
 Цей стандарт установлює вимоги до системи керування безпечністю харчових 
продуктів (СКБХП), які дають змогу організації, безпосередньо чи опосередковано 
залученій до харчового ланцюга: a) планувати, запроваджувати, використовувати, 
підтримувати й оновлювати СКБХП, надаючи продукти та послуги, які в разі 
використання за призначеністю є безпечними; b) демонструвати відповідність 
застосовним законодавчим та регуляторним вимогам до безпечності харчових 
продуктів; c) визначати й оцінювати взаємно узгоджені вимоги замовників та 
демонструвати відповідність їм; d) результативно інформувати про проблеми 
безпечності харчових продуктів заінтересовані сторони в межах харчового ланцюга; 
e) забезпечувати відповідність організації своїй заявленій політиці щодо 
безпечності харчових продуктів; f) демонструвати таку відповідність доречним 
заінтересованим сторонам; g) прагнути сертифікації або реєстрації своєї СКБХП 
зовнішньою організацією або провадити самооцінювання чи самодекларування 
відповідності цьому стандарту. Усі вимоги цього стандарту є загальними та 
придатними для застосування всіма організаціями в харчовому ланцюзі незалежно 
від їх розміру та складності. До організацій, які беруть участь безпосередньо чи 
опосередковано, віднесено, не обмежуючись наведеним, виробників кормів та 
продуктів для тварин, заготівельників диких рослин і тварин, фермерів, 
виробників інгредієнтів, виробників харчових продуктів, роздрібних торгівців, а 
також організації, що надають продовольчі послуги, послуги громадського 
харчування, послуги з прибирання та санітарії, послуги з транспортування, 
зберігання та дистриб’юції, постачальників устатковання, мийних та 
дезінфекційних засобів, пакувальних матеріалів та інших матеріалів, що 
контактують із харчовими продуктами. Цей стандарт дозволяє будь-якій 
організації, охоплюючи малі та/чи менш розвинені організації (наприклад, дрібна 
ферма, дрібний пакувальник-дистриб’ютор, невелике підприємство роздрібної 
торгівлі або невеликий заклад громадського харчування), упроваджувати зовні 
розроблені елементи в її СКБХП. Для забезпечення відповідності вимогам цього 
стандарту може бути використано внутрішні та/або зовнішні ресурси.
 Кількість сторінок документу = 39.
 
 Ознайомитись з повним переліком в стандартів, 
які набули чинності в Україні 1 вересня 2021 року можна тут>>>.
 
 
 |