МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИНАКАЗЗареєстровано в Міністерстві юстиції України 19 грудня 2024 р. за N 1958/43303 Про затвердження Гігієнічних нормативів якості води для купанняІз змінами і доповненнями, внесеними наказом Міністерства охорони здоров'я України від 25 грудня 2024 року N 2159 Відповідно до статті 33, частини третьої статті 36 Водного кодексу України, абзацу одинадцятого пункту 20 частини першої статті 8 Закону України "Про систему громадського здоров'я", абзаців третього та сьомого підпункту 14 пункту 4, пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров'я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року N 267 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року N 90), підпункту 3 пункту 115 Плану заходів з виконання рекомендацій Європейської Комісії, представлених у Звіті про прогрес України в рамках Пакета розширення Європейського Союзу 2023 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 09 лютого 2024 року N 133-р, з метою збереження, захисту та покращення якості навколишнього природного середовища та захисту здоров'я людини, НАКАЗУЮ: (преамбула із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я України від 25.12.2024 р. N 2159) 1. Затвердити Гігієнічні нормативи якості води для купання, що додаються. 2. У таблиці додатка 1 до Гігієнічних нормативів якості води водних об'єктів для задоволення питних, господарсько-побутових та інших потреб населення, затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 02 травня 2022 року N 721, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 16 травня 2022 року за N 524/37860: (абзац перший пункту 2 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я України від 25.12.2024 р. N 2159) 1) рядок: " 
| Для централізованого або нецентралізованого питного водопостачання, а також для водопостачання харчових підприємств | Для господарсько-побутового, водокористування в оздоровчих, рекреаційних, спортивних цілях, а також для водних об'єктів в межах населених пунктів |
" викласти в такій редакції: " 
| Для централізованого або нецентралізованого питного водопостачання, господарсько-побутового водокористування, а також для водопостачання харчових підприємств | Для водокористування в оздоровчих, рекреаційних, спортивних цілях, а також для водних об'єктів в межах населених пунктів |
"; (підпункт 1 пункту 2 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я України від 25.12.2024 р. N 2159) 2) рядок: " Лактозопозитивні кишкові палички (ЛКП) | Не більше 10000/дм3* | Не більше 5000/дм3 |
" викласти в такій редакції: " Лактозопозитивні кишкові палички (ЛКП) | Не більше 10000/дм3* | |
"; 3) рядок: " Коліфаги (у бляшко-утворюючих одиницях) | Не більше 100/дм3* | Не більше 100/дм3 |
" викласти в такій редакції: " Коліфаги (у бляшко-утворюючих одиницях) | Не більше 100/дм3* | |
". (підпункт 3 пункту 2 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я України від 25.12.2024 р. N 2159) 3. Департаменту громадського здоров'я (Тетяні Скапі) забезпечити: 1) подання цього наказу в установленому порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України; 2) оприлюднення цього наказу на офіційному вебсайті Міністерства охорони здоров'я України після здійснення державної реєстрації в Міністерстві юстиції України. 4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра - головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна. 5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування. Міністр | Віктор ЛЯШКО | ПОГОДЖЕНО: | | Перший заступник Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України | Олена КРАМАРЕНКО | Т. в. о. Голови Державного агентства водних ресурсів України | Ігор ГОПЧАК | Уповноважений Верховної Ради України з прав людини | Дмитро ЛУБІНЕЦЬ |
ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Міністерства охорони здоров'я України 03 грудня 2024 року N 2005 Гігієнічні нормативи якості води для купання1. Ці Гігієнічні нормативи якості води для купання (далі - Гігієнічні нормативи) встановлюють вимоги до якості води у місцях масового відпочинку населення на водних об'єктах (далі - вода для купання). 2. Вимоги цих Гігієнічних нормативів поширюються на усі поверхневі води, які використовуються для купання, крім: штучних басейнів (плавальних, аквапарків, спа тощо); замкнених водних об'єктів, віднесених до категорії лікувальних, які використовуються у лікувальних і оздоровчих цілях; штучно створених водних об'єктів, відокремлених від поверхневих і підземних вод. 3. У цих Гігієнічних нормативах терміни вживаються в таких значеннях: забруднення - наявність мікробіологічного забруднення або інших організмів або відходів, що впливають на якість води для купання та становлять ризик для здоров'я людей; короткострокове забруднення - мікробіологічне забруднення, яке має чітко визначені причини та не очікується, що воно вплине на якість води для купання впродовж 72 годин після потрапляння забруднюючих речовин до води; (абзац третій пункту 3 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я України від 25.12.2024 р. N 2159) купальний сезон (сезон купання) - період, протягом якого водойми використовуються населенням для купання; Інші терміни вживаються у значеннях, наведених у Водному кодексі України, Законі України "Про систему громадського здоров'я", інших нормативно-правових актах у сфері громадського здоров'я, санітарно-епідемічного благополуччя населення та водного законодавства. (абзац п'ятий пункту 3 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я України від 25.12.2024 р. N 2159) 4. Оцінка якості води для купання здійснюється шляхом визначення показників якості води для купання, наведених у додатку 1 до цих Гігієнічних нормативів. 5. Оцінка якості води для купання здійснюється по кожному водному об'єкту після закінчення кожного купального сезону, на основі даних про якість води для купання, зібраних у поточному сезоні купання та трьох попередніх сезонах купання, відповідно до процедури, передбаченої додатком 2 до цих Гігієнічних нормативів. 6. Оцінка якості води для купання здійснюється на основі не менше 16 проб або, в особливих випадках, зазначених у цьому пункті, 12 проб. Одну пробу відбирають перед початком кожного купального сезону. Всього відбирається та аналізується не менше чотирьох проб за купальний сезон. Допускається відбір та аналіз трьох проб за купальний сезон, якщо він триває не більше восьми тижнів або водний об'єкт знаходиться в регіоні з особливими географічними обмеженнями. (абзац третій пункту 6 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я України від 25.12.2024 р. N 2159) Дати відбору проб розподіляються протягом усього купального сезону, причому інтервал між датами відбору проб не повинен перевищувати 1 місяця. (абзац четвертий пункту 6 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я України від 25.12.2024 р. N 2159) У разі короткочасного забруднення необхідно відібрати одну додаткову пробу, щоб підтвердити, що інцидент із забрудненням закінчився. Ця проба не включається до набору даних про якість води для купання. У разі необхідності заміни неврахованої проби додаткову пробу відбирають через сім днів після закінчення короткочасного забруднення. 7. Проби, відібрані під час короткочасного забруднення, не беруться до уваги. Вони замінюються пробами, взятими відповідно до пункту 6 цих Гігієнічних нормативів. 8. Якщо вимоги пункту 6 цих Гігієнічних нормативів виконані, або набір даних про воду для купання, який використовується для проведення оцінки, включає не менше восьми проб у випадку, коли купальний сезон, не перевищує восьми тижнів, оцінка якості води для купання може проводитися на основі набору даних про якість води для купання, що стосуються менш ніж чотирьох сезонів купання, якщо: якість води для купання визначається вперше; відбулися будь-які зміни, які можуть вплинути на класифікацію води для купання. У такому випадку оцінка повинна проводитися на основі набору даних про якість води для купання, що складається виключно з результатів проб, зібраних після того, як відбулися зміни. 9. Допускається розділення або групування існуючих вод для купання з метою проведення оцінки якості води для купання. Групування допускається у випадках, якщо води для купання: є суміжними; отримали аналогічні результати з оцінки за попередні чотири роки; мають однакові фактори ризику або їх відсутність. 10. Взяття та аналіз проб для досліджень показників якості води для купання здійснюється з використанням референс-методик, визначених у додатку 1 до цих Гігієнічних нормативів та відповідно до правил, наведених у додатку 3 до цих Гігієнічних нормативів. 11. За результатами оцінки якості води для купання, відповідно до критеріїв, викладених у додатку 2 до цих Гігієнічних нормативів, вода для купання класифікується як: поганої якості; достатньої якості; доброї якості; відмінної якості. 12. Вода для купання перевіряється візуально на наявність таких забруднень, як смолисті відкладення, скло, пластик, гума чи будь-яких інших відходів. В. о. директора Департаменту громадського здоров'я | Тетяна СКАПА |
Додаток 1 до Гігієнічних нормативів якості води для купання (пункт 4) Показники якості води для купанняТаблиця 1. Вимоги для внутрішніх вод | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Показник | Відмінна якість | Добра якість | Достатня якість | Референс-методики | 1 | Кишкові ентерококи (КУО/100 мл) | 200 (*1) | 400 (*1) | 330 (*2) | ДСТУ ISO 7899-1-2001 Якість води. Визначення і підрахунок кишкових ентерококів. Частина 1. Мініатюризований метод для поверхневих і стічних вод (метод найбільш імовірного числа) (ISO 7899-1:1998, IDT), затверджений наказом Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України від 28 грудня 2001 року N 657, або ДСТУ EN ISO 7899-2:2022 Якість води. Виявлення та підрахунок кишкових ентерококів. Частина 2. Метод мембранної фільтрації (EN ISO 7899-2:2000, IDT; ISO 7899-2:2000, IDT), прийнятий наказом Державного підприємства "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" від 28 грудня 2022 року N 285 | 2 | E.coli (КУО/100 мл) | 500 (*1) | 1000 (*1) | 900 (*2) | ДСТУ ISO 9308-3-2001 Якість води. Визначення і підрахунок Escherichia coli і колі-форм у поверхневих і стічних водах. Частина 3. Мініатюризований метод інокуляції (висіву) в рідкому середовищі (метод найбільш імовірного числа) (ISO 9308-3:1998, IDT), затверджений наказом Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України від 28 грудня 2001 року N 657, або ДСТУ EN ISO 9308-1:2022 Якість води. Виявлення та підраховування Escherichia coli та коліформних бактерій. Частина 1. Метод мембранного фільтрування для води з низьким фоном бактеріальної флори (EN ISO 9308-1:2014, IDT; ISO 9308-1:2014, IDT), прийнятий наказом Державного підприємства "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" від 28 грудня 2022 року N 285 | ____________ *1 На основі 95-процентильної оцінки. Див. додаток 2 до Гігієнічних нормативів *2 На основі 90-процентильної оцінки. Див. додаток 2 до Гігієнічних нормативів |
Таблиця 2. Вимоги для прибережних та перехідних вод | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | Параметр | Відмінна якість | Добра якість | Достатня якість | Референс-методики | 1 | Кишкові ентерококи (КУО/100 мл) | 100 (*1) | 200 (*1) | 185 (*2) | ДСТУ ISO 7899-1-2001 Якість води. Визначення і підрахунок кишкових ентерококів. Частина 1. Мініатюризований метод для поверхневих і стічних вод (метод найбільш імовірного числа) (ISO 7899-1:1998, IDT), затверджений наказом Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України від 28 грудня 2001 року N 657, або ДСТУ EN ISO 7899-2:2022 Якість води. Виявлення та підрахунок кишкових ентерококів. Частина 2. Метод мембранної фільтрації (EN ISO 7899-2:2000, IDT; ISO 7899-2:2000, IDT), прийнятий наказом Державного підприємства "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" від 28 грудня 2022 року N 285 | 2 | E.coli (КУО/100 мл) | 250 (*1) | 500 (*1) | 500 (*2) | ДСТУ ISO 9308-3-2001 Якість води. Визначення і підрахунок Escherichia coli і колі-форм у поверхневих і стічних водах. Частина 3. Мініатюризований метод інокуляції (висіву) в рідкому середовищі (метод найбільш імовірного числа) (ISO 9308-3:1998, IDT), затверджений наказом Державного комітету стандартизації, метрології та сертифікації України від 28 грудня 2001 року N 657, або ДСТУ EN ISO 9308-1:2022 Якість води. Виявлення та підраховування Escherichia coli та коліформних бактерій. Частина 1. Метод мембранного фільтрування для води з низьким фоном бактеріальної флори (EN ISO 9308-1:2014, IDT; ISO 9308-1:2014, IDT), прийнятий наказом Державного підприємства "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" від 28 грудня 2022 року N 285 | ____________ 1 На основі 95-процентильної оцінки. Див. додаток 2 до Гігієнічних нормативів 2 На основі 90-процентильної оцінки. Див. додаток 2 до Гігієнічних нормативів |
(додаток 1 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я України від 25.12.2024 р. N 2159) ____________ Додаток 2 до Гігієнічних нормативів якості води для купання(пункт 5) (відмітка у редакції наказу Міністерства охорони здоров'я України від 25.12.2024 р. N 2159) Оцінка та класифікація вод для купання1. Погана якістьВоди для купання класифікуються як "поганої якості" якщо в наборі даних про якість води для купання за останній період оцінки1 процентильні значення для мікробіологічних підрахунків вищі ніж значення, наведені у графі 4 таблиці 1 та у графі 4 таблиці 2 додатка 1 до цих Гігієнічних нормативів. (глава 1 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я України від 25.12.2024 р. N 2159) 2. Достатня якістьВоди для купання класифікуються як "достатньої якості" якщо: 1) в наборі даних про якість води для купання за останній період оцінки процентильні значення для мікробіологічних підрахунків дорівнюють або нижчі, ніж значення наведені у графі 4 таблиці 1 та у графі 4 таблиці 2 додатка 1 до цих Гігієнічних нормативів; (підпункт 1 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я України від 25.12.2024 р. N 2159) 2) вода для купання піддається короткочасному забрудненню, за умови, що вживаються відповідні заходи, включаючи спостереження, системи раннього попередження та моніторинг, з метою запобігання впливу на здоров'я осіб, що купаються, шляхом інформування населення або, у разі потреби, заборони купання, а також для запобігання, зменшення або усунення причин забруднення; (підпункт 2 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я України від 25.12.2024 р. N 2159) 3) кількість проб, не врахованих відповідно до пункту 7 цих Гігієнічних нормативів через короткочасне забруднення протягом останнього періоду оцінки, становить не більше 15 % від загальної кількості проб, взятих у цьому періоді, або не більше ніж один зразок за сезон купання, залежно від того, що більше. 3. Добра якістьВоди для купання класифікуються як "доброї якості" якщо: 1) в наборі даних про якість води для купання за останній період оцінки процентильні значення для мікробіологічних підрахунків дорівнюють або нижчі, ніж відповідні значення наведені у графі 3 таблиці 1 та у графі 3 таблиці 2 додатка 1 до цих Гігієнічних нормативів; (підпункт 1 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я України від 25.12.2024 р. N 2159) 2) вода для купання піддається короткочасному забрудненню, за умови, що вживаються відповідні заходи, включаючи спостереження, системи раннього попередження та моніторинг, з метою запобігання впливу на здоров'я осіб, що купаються, шляхом інформування населення або, у разі потреби, заборони купання, а також для запобігання, зменшення або усунення причин забруднення; (підпункт 2 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я України від 25.12.2024 р. N 2159) 3) кількість проб, не врахованих відповідно до пункту 7 цих Гігієнічних нормативів через короткочасне забруднення протягом останнього періоду оцінки, становить не більше 15 % від загальної кількості проб, взятих у цьому періоді, або не більше ніж один зразок за сезон купання, залежно від того, що більше. 4. Відмінна якістьВоди для купання класифікуються як "відмінної якості" якщо: 1) в наборі даних про якість води для купання за останній період оцінки процентильні значення для мікробіологічних підрахунків дорівнюють або нижчі, ніж відповідні значення наведені у графі 2 таблиці 1 та у графі 2 таблиці 2 додатка 1 до цих Гігієнічних нормативів; (підпункт 1 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я України від 25.12.2024 р. N 2159) 2) вода для купання піддається короткочасному забрудненню, за умови, що вживаються відповідні заходи, включаючи спостереження, системи раннього попередження та моніторинг, з метою запобігання впливу на здоров'я осіб, що купаються, шляхом інформування населення або, у разі потреби, заборони купання, а також для запобігання, зменшення або усунення причин забруднення; (підпункт 2 із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я України від 25.12.2024 р. N 2159) 3) кількість проб, не врахованих відповідно до пункту 7 цих Гігієнічних нормативів через короткочасне забруднення протягом останнього періоду оцінки, становить не більше 15 % від загальної кількості проб, взятих у цьому періоді, або не більше ніж один зразок за сезон купання, залежно від того, що більше. ____________ 1 "Останній період оцінки" означає останні чотири сезони купання або інший визначений термін. 2 На основі оцінки процентиля функції щільності нормальної ймовірності log10 мікробіологічних даних, отриманих з конкретної води для купання, значення процентиля виводиться наступним чином: 1) береться значення log10 для всіх підрахунків бактерій у послідовності даних, яку потрібно оцінити. (Якщо отримано нульове значення, береться значення log10 мінімальної межі виявлення використовуваного аналітичного методу); 2) обчислюється середнє арифметичне значень log10 (m); 3) обчислюється стандартне відхилення значень log10 (s). Верхня 90-процентильна точка функції щільності ймовірності даних виводиться з наступного рівняння: верхній 90-процентиль = антилогарифм (m + 1282 s). Верхня 95-процентильна точка функції щільності ймовірності даних виводиться з наступного рівняння: верхній 95-процентиль = антилогарифм (m + 1,65 s). (примітки із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я України від 25.12.2024 р. N 2159) Додаток 3 до Гігієнічних нормативів якості води для купання (пункт 10) (відмітка у редакції наказу Міністерства охорони здоров'я України від 25.12.2024 р. N 2159) Правила поводження з пробами для мікробіологічних досліджень1. Точка відбору пробТам, де це можливо, проби відбираються на глибині 30 сантиметрів нижче поверхні води та у воді глибиною не менше одного метра. 2. Стерилізація тари для відбору пробТара для відбору проб повинна пройти стерилізацію в автоклаві протягом щонайменше 15 хвилин при 121° C, або пройти суху стерилізацію при температурі від 160° C до 170° C протягом не менше однієї години, або мають використовуватися опромінені контейнери для проб, отримані безпосередньо від виробника. 3. Відбір пробОб'єм тари для відбору проб залежить від кількості води, необхідної для кожного параметра, що перевіряється. Мінімальний вміст становить 250 мл. (абзац перший із змінами, внесеними згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я України від 25.12.2024 р. N 2159) Тара для проб виготовляється з прозорого та незабарвленого матеріалу (скло, поліетилен або поліпропілен). Щоб запобігти випадковому забрудненню зразка, пробовідбірник застосовує асептичну техніку для підтримки стерильності тари з пробами. Якщо це зроблено належним чином, стерильне обладнання (наприклад, стерильні хірургічні рукавички, щипці чи стовп для проб) використовувати не потрібно. Зразок чітко ідентифікується незмивним чорнилом на зразку та на бланку зразка. 4. Зберігання та транспортування проб перед аналізомПроби води на всіх етапах транспортування повинні бути захищені від впливу світла, зокрема прямого сонячного проміння. Проба зберігається при температурі близько 4° C, у прохолодній коробці або холодильнику (залежно від клімату) до прибуття в лабораторію. Якщо для транспортування до лабораторії потрібно більше чотирьох годин, проба транспортується в холодильнику. Рекомендується проводити аналіз проби протягом одного робочого дня у день відбору. Якщо це неможливо з практичних причин, то проби обробляються протягом не більше ніж 24 годин з моменту відбору. Протягом цього часу проби зберігаються в темряві та при температурі 4° C ± 3° C. ____________ |